Over 468

De bedenker van Raindropchess, Jozias Hillenkamp, naast schaakpromoter ook onderwijsprofessional, heeft in 2016 het 468 Chess bedacht en ontwikkeld. De uitrol hiervan is gestart met het succesvolle “Square4Chess”, dat aan de basis staat van 468 Chess en 468 Educatie. Bij de ontwikkeling van de vele spelpuzzels zijn ook schaakprofessionals betrokken. Naast een basisspel zijn een uitbreidingsset en schaakhesjes voor “levend Square4Chess” beschikbaar.

468 Chess en 468 Educatie
De 4 staat voor een klein spelbord, van 16 velden (4 x 4). De 6 staat voor een spelbord met 6 x 6 velden en de 8 voor 8 x 8 velden. 468 Chess staat voor een doorgaande lijn naar het normale schaakspel.
De schaakstukken worden ingezet bij vele spelvormen op de kleinere borden om het voor alle kinderen toegankelijk te maken. Spelletjes met slechts 1 of 2 schaakstukken, als een natuurlijke verkenningsfase van het schaakspel. Het vrij experimenteren, een soort “water- en zandspel fase” waarin elk kind de ruimte gegund wordt zelf ontdekkingen te doen.
468 Educatie staat voor “elk kind de voordelen gunnen van bezig zijn met elementen van of varianten op het schaakspel”. Ze kunnen uiteraard zelf beslissen ook het “echte” schaakspel te gaan doorgronden. Dat zullen velen gaan doen als ze gaan ervaren dat ze met kleine stapjes verder komen in het begrijpen van het spel. En dat vooral op eigen kracht, met eigen idee├źn, gepaard gaand met een groeiend zelfvertrouwen. De educatielijn wordt ook doorgetrokken naar vaardigheden als rekenen en taal. Hier wordt rekenen (en taal) gekoppeld aan de bewegingen van de schaakstukken. Lees hierover op de website van CBS De Mandebrink, de pilotschool waar samen met neurowetenschapper Martin Elderson aan een methode wordt gewerkt om de bewegingseigenschappen van de schaakstukken effectief in te zetten bij het leren. Deze pilot wordt bovendien gesteund door de Europese Unie.